Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą i grzybami
Kapustę opłukać i włożyć do garnka z wodą. Gotować z godzinę na małym ogniu. Grzyby namoczyć na noc lub sparzyć wrzątkiem. W drugim garnku na wrzątek osolony wrzucić woreczki z kaszą jęczmienną i gotować, dopóty nie napęcznieje w workach. Wtedy to wyjąć na łopatce cedzakowej, przenieść na płaski talerz lub sitko, rozciąć woreczki nożem, a kaszą z grzybami nadziewać listki kapuściane, zwijając jak krokiety. Ułożyć gołąbki na rozkładanej, dziurkowanej palecie, a tę włożyć na środek garnka z wodą i gotować na średnim ogniu z 45 min. Sporządzić bulion z kostki warzywnej, dodać ziela angielskiego, jeden liść laurowy oraz koncentrat paprykowy lub pomidorowy. Potem zaprawić zawiesiną z wody zimnej z maką. zamieszać. Pogotować z 15 min. Wyłączyć sos i doprawić pieprzem mielonym. Podawać gołąbki na talerzach płaskich, polewać sosem.