edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gołąbki tradycyjne lubi chyba każdy. Tym razem zachęcona przez apetyczne fotki z gotujmy.pl, postanowiłam zrobić nietradycyjne, z kaszą i boczkiem. Smakują zupełnie inaczej, ale jak stwierdził mój mąż: całkiem dobrze

Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Kaszę ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni najpierw obsmażyć boczek, a jak wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę i smażyć, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodać do kaszy. Kapustę opłukać, ostrym nożem naciąć liście przy głąbie, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą i parzyć kilka minut, stopniowo zdejmując mięknące liście i odkładając je do wystudzenia. Z wierzchu liści ściąć wypukły nerw. Do farszu dodać dwa surowe jajka, doprawić go do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać gołąbki . Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi, ściśle ułożyć na nich gołąbki, łączeniem do spodu. Zalać taką ilością bulionu, żeby były lekko przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut. Można podawać z pomidorowym sosem.
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Kapustę włożyć do wrzątku i kolejno zdejmować sparzone liście.
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Do kaszy dodać zesmażony boczek z cebulą.
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać gołąbki.
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem.