Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem
Kaszę ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni najpierw obsmażyć boczek, a jak wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę i smażyć, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodać do kaszy. Kapustę opłukać, ostrym nożem naciąć liście przy głąbie, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą i parzyć kilka minut, stopniowo zdejmując mięknące liście i odkładając je do wystudzenia. Z wierzchu liści ściąć wypukły nerw. Do farszu dodać dwa surowe jajka, doprawić go do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać gołąbki . Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi, ściśle ułożyć na nich gołąbki, łączeniem do spodu. Zalać taką ilością bulionu, żeby były lekko przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut. Można podawać z pomidorowym sosem.