Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gołąbki z kaszą, ryżem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki są czasochłonne ale od czasu do czasu warto je przygotować.

Gołąbki z kaszą, ryżem i grzybami

Składniki:

Gołąbki z kaszą, ryżem i grzybami

 

  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • 10 dag ryżu
  • 1 kapusta
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietanki
  • przyprawa maggi do smaku
  • 1 łyżka siekanego kopru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą, ryżem i grzybami
Ryż i kaszę ugotować na pół twardo w wodzie z dodatkiem 1,5 kostki rosołowej. Grzyby zamoczyć na 1 godzinę w gorącej wodzie, ugotować, odcedzić i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu. Kaszę, ryż, cebulę i grzyby wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Na sparzone liście kapusty nałożyć farsz, zawinąć boki liścia i zwijać. Gołąbki włożyć do rondla, podlać szkl wody wymieszaną z połową kostki rosołowej i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną ze śmietanką i koprem, zagotować, przyprawić do smaku.