lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Gołąbki z kiszonej kapusty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne gołąbki ale w kwaśniejszej postaci

Gołąbki z kiszonej kapusty. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z kiszonej kapusty.

 

  • 1 głowka kiszonej kapusty,
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 kg ryzu,
  • 1 cebula duza,
  • 1 jajko,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kiszonej kapusty.
Główke kapusty sparzyć.Ostudzić lekko i oddzielić wszystkie liście z główki. Ryż umyć w zimnej wodzie, sparzyć przez ok 5 minut, odcedzić. Cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Cebule dodać do ryżu, wymieszać, przykryć na 10 minut. Do ryżu dodac mięso, przyprawy, jajko, wymieszać. W liście kapusty zawijamy farsz. Na spod garnka wkladamy 2 liście kapusty(ja daje takie ktore nie nadaja się do zrobienia golabka), układamy gołabki. 1,5 litra wody mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i 1 łyżka vegety, wlewamy do garnka z golabkami( tak zeby golabki byly zakryte).Na wierzch tez ukladamy 2-3 liście kapusty. Gotujemy ok 45 minut. Podajemy z sosem np. pomidorowym, badz przypieczone na oleju.
Gołąbki z kiszonej kapusty.
golabki z kisoznej kapusty przypiekane na oleju-pycha!