Sposób przygotowania:
Gołąbki z kiszonej kapusty.
Główke kapusty sparzyć.Ostudzić lekko i oddzielić wszystkie liście z główki. Ryż umyć w zimnej wodzie, sparzyć przez ok 5 minut, odcedzić. Cebulkę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Cebule dodać do ryżu, wymieszać, przykryć na 10 minut. Do ryżu dodac mięso, przyprawy, jajko, wymieszać. W liście kapusty zawijamy farsz. Na spod garnka wkladamy 2 liście kapusty(ja daje takie ktore nie nadaja się do zrobienia golabka), układamy gołabki. 1,5 litra wody mieszamy z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i 1 łyżka vegety, wlewamy do garnka z golabkami( tak zeby golabki byly zakryte).Na wierzch tez ukladamy 2-3 liście kapusty. Gotujemy ok 45 minut. Podajemy z sosem np. pomidorowym, badz przypieczone na oleju.