Sposób przygotowania:
Gołąbki z kwiatów cukinii
Z kwiatów cukinii wyjmij pręciki. Ugotuj 50 g ryżu białego. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Do mięsa mielonego dodaj ugotowany ryż i natkę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Zrób małą kulkę i nadziej nią kwiat cukinii i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na patelni przesmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 200 ml passaty pomidorowej. Dopraw 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Zdejmij sos z ognia i wlej 50 ml śmietanki 30%.
Sosem zalej gołąbki i piecz w nagrzanym piekarniku w 180°c ok. 25 min.
Zrób małą kulkę i nadziej nią kwiat cukinii i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na patelni przesmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 200 ml passaty pomidorowej. Dopraw 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Zdejmij sos z ognia i wlej 50 ml śmietanki 30%.
Sosem zalej gołąbki i piecz w nagrzanym piekarniku w 180°c ok. 25 min.