angelika.stepinska

angelika.stepinska

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gołąbki z kwiatów cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym, ryżem i świeżą natką pietruszki. Pyszne letnie danie zalane sosem pomidorowym.

Gołąbki z kwiatów cukinii Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z kwiatów cukinii

Farsz

Sos

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kwiatów cukinii
Z kwiatów cukinii wyjmij pręciki. Ugotuj 50 g ryżu białego. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Do mięsa mielonego dodaj ugotowany ryż i natkę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Zrób małą kulkę i nadziej nią kwiat cukinii i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Na patelni przesmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 200 ml passaty pomidorowej. Dopraw 1 łyżeczką ziół prowansalskich. Zdejmij sos z ognia i wlej 50 ml śmietanki 30%.

Sosem zalej gołąbki i piecz w nagrzanym piekarniku w 180°c ok. 25 min.
Gołąbki z kwiatów cukinii
Kwiat cukinii jest bardzo delikatny I smaczny.
Gołąbki z kwiatów cukinii
Faszerujac kwiaty najlepiej zrobic pulpecik.