Sposób przygotowania:
Mielone z cukiniąI

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety.
II

2. Cukinie myjemy i kroimy dwu centymetrowe krążki.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z cukinią, tak żeby środek naczynia pozostał pusty.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
III

5. Do naczynia wlewamy śmietanę, passatę, ketchup, wsypujemy sól oraz pieprz, mieszamy.
6. Kotlety po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, w środek wlewamy sos, posypujemy umytą, drobno pokrojoną papryką oraz serem mozzarellą.
7. Chwilkę jeszcze zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
IV
8. Gotowe.
9. Smacznego.