Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 44
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapach tego dania unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się namówić na aromatyczne kotlety z dodatkiem cukinii w pysznym sosie? Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, a co najważniejsze bez stania przy patelni.

Mielone z cukinią

Składniki:

Mielone z cukinią

Składniki na kotlety:

Składniki na sos:

Składniki pozostałe:

Sposób przygotowania:

Mielone z cukinią

I

Mielone z cukinią
Przygotowanie wszystkich składników na zrobienie kotletów mielonych.

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety.

II

Mielone z cukinią
Przygotowanie cukinii i ułożenie kotletów na przemian z cukinia.

2. Cukinie myjemy i kroimy dwu centymetrowe krążki.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z cukinią, tak żeby środek naczynia pozostał pusty.

4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

III

Mielone z cukinią
Przygotowanie sosu oraz papryki

5. Do naczynia wlewamy śmietanę, passatę, ketchup, wsypujemy sól oraz pieprz, mieszamy.

6. Kotlety po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, w środek wlewamy sos, posypujemy umytą, drobno pokrojoną papryką oraz serem mozzarellą.

7. Chwilkę jeszcze zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

IV

8. Gotowe.

9. Smacznego.