Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem i fasolą
Ugotować al'dente ryż. Ostudzić.
Obrać i usiekać cebule. Zeszklić na oleju.
Odcedzić z sosu fasolkę ( sos zostawić).
Wymieszać mięso mielone , ryż, fasolkę, cebulę, koperek. Doprawić maggi, jarzynką, pieprzem i papryką. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Ściąć z każdego liścia gruby nerw .
Nakładać na liście porcje farszu i zwijać kształtne pakunki ( jak krokiety).
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty .
Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku ściśle jeden obok drugiego ( z tej porcji wyszło mi 14 dużych gołąbków). Zalać wywarem warzywnym i gotować 1 godzinę na małym gazie .
Odebrać kubek wywaru i rozrobić w nim koncentrat .
Wlać do gołąbków razem z sosem od fasoli. Doprawić sos do smaku. Wymieszać i podgrzewać kilka minut. Można sos zaprawić śmietaną i zagęścić mąką.
* Połowa pieczeniowej wołowej , połowa łopatki wieprzowej .
Obrać i usiekać cebule. Zeszklić na oleju.
Odcedzić z sosu fasolkę ( sos zostawić).
Wymieszać mięso mielone , ryż, fasolkę, cebulę, koperek. Doprawić maggi, jarzynką, pieprzem i papryką. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Ściąć z każdego liścia gruby nerw .
Nakładać na liście porcje farszu i zwijać kształtne pakunki ( jak krokiety).
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty .
Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku ściśle jeden obok drugiego ( z tej porcji wyszło mi 14 dużych gołąbków). Zalać wywarem warzywnym i gotować 1 godzinę na małym gazie .
Odebrać kubek wywaru i rozrobić w nim koncentrat .
Wlać do gołąbków razem z sosem od fasoli. Doprawić sos do smaku. Wymieszać i podgrzewać kilka minut. Można sos zaprawić śmietaną i zagęścić mąką.
* Połowa pieczeniowej wołowej , połowa łopatki wieprzowej .