Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki z mięsem i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był spowodowany tym ,że mielonego było trochę za mało ).

Gołąbki z mięsem i fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z mięsem i fasolą

 

  • 14 dużych liści młodej kapusty
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 10 dag ryżu jaśminowego
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie pomidorowym ( 400 g razem z sosem pomidorowym )
  • 1/2 szklanki usiekanego koperku
  • pieprz do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • szczypta przyprawy warzywnej ( typu Jarzynka , Kucharek, Vegeta lub jaka kto używa )
  • papryka mielona do smaku
  • 6 dag koncentratu pomidorowego
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 litra wywaru warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i fasolą
Ugotować al'dente ryż. Ostudzić.

Obrać i usiekać cebule. Zeszklić na oleju.

Odcedzić z sosu fasolkę ( sos zostawić).

Wymieszać mięso mielone , ryż, fasolkę, cebulę, koperek. Doprawić maggi, jarzynką, pieprzem i papryką. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmowaćkolejno sparzone największe liście . Ściąć z każdego liścia gruby nerw .

Nakładać na liście porcje farszu i zwijać kształtne pakunki ( jak krokiety).

Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty .

Zwinięte gołąbki ułożyć w garnku ściśle jeden obok drugiego ( z tej porcji wyszło mi 14 dużych gołąbków). Zalać wywarem warzywnym i gotować 1 godzinę na małym gazie .

Odebrać kubek wywaru i rozrobić w nim koncentrat .

Wlać do gołąbków razem z sosem od fasoli. Doprawić sos do smaku. Wymieszać i podgrzewać kilka minut. Można sos zaprawić śmietaną i zagęścić mąką.



* Połowa pieczeniowej wołowej , połowa łopatki wieprzowej .
Gołąbki z mięsem i fasolą
Przygotować farsz do gołąbków z mięsa- fasoli- cebulki -koperku z przyprawami
Gołąbki z mięsem i fasolą
W sparzone liście kapusty nałożyć farsz - zwinąć w gołąbki
Gołąbki z mięsem i fasolą
Ułożyć gołąbki w garnku i zalać wywarem warzywnym- dusić ok godziny
Gołąbki z mięsem i fasolą
Wyjąć gotowe gołąbki a do wywaru z gotowania dodać koncentrat i sos pomidorowy od fasoli