Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście i wkładamy do garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy.
Parzymy kapustę i zdejmujemy miękkie liście. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obieramy dynię ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Marchew obieramy ze skórki i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym smalcu.
Do miski wkładamy składniki farszu i doprawiamy, mieszamy.
Z liści odcinamy grube nerwy i układamy porcje farszu, zwijamy gołąbki.
Wkładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty i wlewamy wodę ( gołąbki powinny być przykryte wodą ) i gotujemy do miękkości.
Ugotowane gołąbki wyjmujemy z wody i przygotowujemy sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i dolewamy do sosu, ponownie zagotowujemy.
Parzymy kapustę i zdejmujemy miękkie liście. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obieramy dynię ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Marchew obieramy ze skórki i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym smalcu.
Do miski wkładamy składniki farszu i doprawiamy, mieszamy.
Z liści odcinamy grube nerwy i układamy porcje farszu, zwijamy gołąbki.
Wkładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty i wlewamy wodę ( gołąbki powinny być przykryte wodą ) i gotujemy do miękkości.
Ugotowane gołąbki wyjmujemy z wody i przygotowujemy sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i dolewamy do sosu, ponownie zagotowujemy.