kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na gołąbki z dodatkiem sezonowych warzyw. Zrobione z dodatkiem tartej dyni i marchewki smakują pysznie. Polecam na obiad.

Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką

Na gołąbki :

Na sos :

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście i wkładamy do garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy.

Parzymy kapustę i zdejmujemy miękkie liście. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obieramy dynię ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Marchew obieramy ze skórki i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym smalcu.

Do miski wkładamy składniki farszu i doprawiamy, mieszamy.

Z liści odcinamy grube nerwy i układamy porcje farszu, zwijamy gołąbki.

Wkładamy do garnka wyłożonego liśćmi kapusty i wlewamy wodę ( gołąbki powinny być przykryte wodą ) i gotujemy do miękkości.

Ugotowane gołąbki wyjmujemy z wody i przygotowujemy sos. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i dolewamy do sosu, ponownie zagotowujemy.  


Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką
Obraną że skórki marchew i dynię ścieramy na tarce jarzynowej.
Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym smalcu.
Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy.
Gołąbki z ryżem, mięsem, dynią i marchewką
Na sparzonym liściu układamy farsz i zwijamy.