Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo pyszne gołąbki, w tej wersji są ulubionym daniem mojej rodziny. Są lekkie,takie w sam raz. Polecam na obiad.

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Na gołąbki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 30 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 35 dag dobrej kiełbasy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu 10 %
  • olej do smażenia
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła

Sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • koperek ( dowolna ilość )

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Przygotowanie kapusty:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Do gołąbków przygotowujemy liście kapusty.

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,następnie wycinamy głąb.W dużym garnku gotujemy wodę,dodajemy ocet i wkładamy kapustę.Gotujemy aż liście lekko zmiękną i je stopniowo zdejmujemy z główki. Liści studzimy i ścinamy nożem grubsze części.

Przygotowanie farszu:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Z podanych składników przygotowujemy farsz.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie,miękki osączamy z wody i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Kiełbasę również cieniutko obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości i zrumienienia,na koniec dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.Usmażone składniki przekładamy do ryżu,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na chwilę,żeby ryż się zaparzył.

Zawijanie:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Z liści i przygotowanego farszu zawijamy gołąbki.

Na przygotowane liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.

Zapiekanie:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Przygotowane gołąbki zapiekamy do miękkości.

Przygotowane gołąbki układamy w garnku,na spód dodajemy masło,podlewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.

Sos:

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym
Z podanych składników przygotowujemy sos.Podajemy z gołąbkami.

Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie przesmażamy na maśle ( nie rumienimy ) , zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości.Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy cebula będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia.Na talerze nakładamy porcje gołąbków,polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 14 gołąbków. Gdy dodamy ocet do gotowania kapusty na gołąbki, liście nie będą nam pękały przy zawijaniu. Ocet nie będzie wyczuwalny.