Sposób przygotowania:
Goląbki z orzechami w liściach winogrona
Cebulę obrać i posiekać, usmażyć na oliwie. Ryż oplukać zimną wodą i wrzucić do cebuli, zamieszać i zalać szklanką wody.Dodać lyżeczkę mielonej papryki, rodzynki, posiekane orzechy i posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Gotować tak dlugo aż woda. Liście winogron oplukać i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i schlodzić. Na każdy liść nalożyć lyżkę farszu i zawijać je tak jak zwykle goląbki. Ulożyć w plaskim rondlu o grubym dnie, zalać wodą i dusić na malym ogniu przez 15 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę dodać do jogurtu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać goląbki przed podaniem.