Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem, cebulą i szynką
W dużym garnku zagotowuję wodę, wrzucam liście kapusty i przykrywam pokrywką. Gotuję 5 minut, zdejmuję z ognia i zabieram się za przygotowywanie farszu. Drobno posiekaną cebulę i czosnek należy zeszklić na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Ugotowany ryż dodać na patelnię, przesmażyć z cebulą,czosnkiem i szynką; przyprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Z garnka wyjmujemy kolejno liść kapusty, na środek dajemy łyżkę farszu i zawijamy tak, by farsz nie wychodził bokami. Spód dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które ochronią nasze gołąbki przed przywieraniem. Na liściach układamy ciasno przygotowane gołąbki, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Te gołąbki są pyszne z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Podane z ziemniakami nadają się na pyszny obiad :)