Sposób przygotowania:
Gołąbki z ryżem i grzybami+sos pomidorow
KAPUSTA :
Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do wrzątku na co najmniej 10 minut, by liście zaczęły odchodzić od siebie.
Gdy kapusta lekko ostygnie, to zdejmujemy kolejne warstwy liści.
Nerw każdego liścia u nasady ścinamy nożem.
FARSZ :
Ryż gotujemy na sypko (pół twardo).
Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy, odcedzamy i drobno siekamy.
Wywar zachowujemy.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle.
Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę i dodajemy sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW :
Na każdy ostudzony liść nakładamy farsz, zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w kopertę lub w ruloniki.
Na dnie rondla lub brytfanki układamy liście kapusty,(niektórzy jeszcze kładą tzw.sreberko), by uchronić dno przed przypaleniem, a na nie kładziemy ciasno gołąbki.
Na wierzch garnka, znów kładziemy liście kapusty.
Zawartość garnka podlewamy wywarem z grzybów lub wywarem warzywnym z kostki.
Płyn powinien przykrywać gołąbki na około 5 cm.
Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180º C.
SOS POMIDOROWY:
Robimy, np. sos pomidorowy z mąki, kwaśnej śmietany i swojskiego przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego.
Możemy te gołąbki podawać z innym sosem, np. swojskim sosem grzybowym z dodatkiem kostki grzybowej.
Na koniec posypujemy sos koprem lub pietruszką.
Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do wrzątku na co najmniej 10 minut, by liście zaczęły odchodzić od siebie.
Gdy kapusta lekko ostygnie, to zdejmujemy kolejne warstwy liści.
Nerw każdego liścia u nasady ścinamy nożem.
FARSZ :
Ryż gotujemy na sypko (pół twardo).
Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy, odcedzamy i drobno siekamy.
Wywar zachowujemy.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle.
Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę i dodajemy sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW :
Na każdy ostudzony liść nakładamy farsz, zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w kopertę lub w ruloniki.
Na dnie rondla lub brytfanki układamy liście kapusty,(niektórzy jeszcze kładą tzw.sreberko), by uchronić dno przed przypaleniem, a na nie kładziemy ciasno gołąbki.
Na wierzch garnka, znów kładziemy liście kapusty.
Zawartość garnka podlewamy wywarem z grzybów lub wywarem warzywnym z kostki.
Płyn powinien przykrywać gołąbki na około 5 cm.
Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180º C.
SOS POMIDOROWY:
Robimy, np. sos pomidorowy z mąki, kwaśnej śmietany i swojskiego przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego.
Możemy te gołąbki podawać z innym sosem, np. swojskim sosem grzybowym z dodatkiem kostki grzybowej.
Na koniec posypujemy sos koprem lub pietruszką.
iwona3004
gusia1000
Wypróbuj, bo warto.
ana9
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000