Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gołąbki z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gołąbki można podawać z ziemniakami do drugiego dania.

Gołąbki z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z sosem

 

  • 1 biała kapusta
  • 1 kg karczku
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • vegeta
  • pieprz
  • sól
  • SOS:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem
Wycinamy głąb w kapuście białej, wkładamy do garnka, wlewamy wody i powoli gotujemy. Następnie wyciągamy kapustę, odkrawamy liście. Mięso kroimy w kostkę, dusimy na oliwie do miękkości. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Cebulę szklimy na oliwie i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Ryż gotujemy na "sypko". Następnie łączymy ryż, mięso i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem. Wszystko dokładnie mieszamy. Liściom kapusty ścinamy zgrubienia, nakładamy masę i dokładnie zwijamy. Następnie przekładamy gołąbki do rondla, zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta i gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. SOS:Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy przecier pomidorowy, kostkę rosołową,. Zalewamy zimna wodą, doprowadzamy do wrzenia. Na końcu zagęszczamy sos śmietaną połączoną z mąką.
Gołąbki z sosem
Mięso z karczku pokrojone w kostkę dusimy w rondlu do miękkości.
Gołąbki z sosem
Cebulę należy zeszklić na oliwie, a następnie przepuścić przez maszynkę.
Gołąbki z sosem
Ryż należy ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Gołąbki z sosem
Połączyć ryż, mięso, cebulę i koncentrat pomidorowy z przyprawami.