Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gołąbki z włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupełnie inny smak, pyszne...warto wypróbować

Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty

 

  • 8 dużych liści włoskiej kapusty
  • 3 cebule
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 duże kiszone ogórki
  • 1 łyżka kminku
  • 300 ml bulionu z warzyw (może być z kostki)
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty
Liście kapusty umyć, włożyć do wrzątku, blanszować 1-2 min, osączyć na sicie, Osuszyć. Ostrym nożem wyciąć zgrubienia. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Dodać mięso i smażyć przez 5 min.. Dodać musztardę, sól i pieprz. Wymieszać. Ogórki przekroić wzdłuż na cztery części. Na liście kapusty nałożyć mięso i po ćwiartce ogórka. Zwinąć jak roladki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać w rondlu, włożyć gołąbki i kminek. Smażyć przez 3 minuty. Wlać bulion, dusić pod przykryciem 20 min. Zdjąć pokrywkę, dalej gotować aż sos się zagęści. Śmietanę rozrobić z mąką, wymieszać z sosem z duszenia, gotować 2 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem