olchunia90

olchunia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

gołąbki z ziemniakami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

gołąbki "inaczej" pozwolą odkryć dotychczasowy smak w nowym wydaniu

gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Składniki:

gołąbki z ziemniakami i boczkiem

 

  • 1.5 kilograma ziemniaków
  • 1 duża główka kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 20 dag boczku
  • sól, pieprz do smaku
  • margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i co 2-3 minuty ściągamy po kilka listków (tych które są sparzone i miękkie). ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach, następnie odcedzamy na sito i pozostawiamy na kilka minut by odciekły (możemy również wydusić rękami). cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem ( możemy również użyć gotowej przyprawy do gołąbków która nada nowy aromatyczny smak). farsz zawijamy w liście kapusty, układamy w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. całość zalewamy wodą. na wierzch układamy plastry boczku. zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 1 i pół godziny gołąbki podajemy z sosem grzybowym bądź pomidorowym