Sposób przygotowania:
Gołąbki z żółtym serem
Liście kapusty wypłukać pod bieżącą wodą, lekko ugotować w lekko osolonym wrzątku. Na kilka minut pozostawić je w wodzie, następnie odcedzić i osaczyć na papierowym ręczniku. W rondelku zagotować pełną szklankę wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową oraz przecier pomidorowy, następnie dodać mielone mięso i pokrajany w kostkę żółty ser. Całość gotować na wolnym ogniu tak długo, póki nie odparuje woda, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy masa przestygnie, zawinąć ją w liście kapusty. Gołąbki przewiązać nitką (aby się nie rozpadły), ułożyć na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, skropić olejem i podlać winem.Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i dusić przez 20 minut. Następnie zdjąć folię, gołąbki polać własnym sosem i piec jeszcze przez 10-15 minut. Przed podaniem na stół polać je ogrzaną śmietaną. Smacznego ; )