marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Gołąbki z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbeczki idealne danie dla pary.

Gołąbki z żółtym serem

Składniki:

Gołąbki z żółtym serem

 

  • 12 liści kapusty włoskiej (średniej wielkości)
  • 30 dkg sera żółtego, który łatwo się topi np. ementaler
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10 dkg mielonego mięsa
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 dag masła
  • olej
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka śmietanki lub śmietany

Sposób przygotowania:

Gołąbki z żółtym serem
Liście kapusty wypłukać pod bieżącą wodą, lekko ugotować w lekko osolonym wrzątku. Na kilka minut pozostawić je w wodzie, następnie odcedzić i osaczyć na papierowym ręczniku. W rondelku zagotować pełną szklankę wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową oraz przecier pomidorowy, następnie dodać mielone mięso i pokrajany w kostkę żółty ser. Całość gotować na wolnym ogniu tak długo, póki nie odparuje woda, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy masa przestygnie, zawinąć ją w liście kapusty. Gołąbki przewiązać nitką (aby się nie rozpadły), ułożyć na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, skropić olejem i podlać winem.Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i dusić przez 20 minut. Następnie zdjąć folię, gołąbki polać własnym sosem i piec jeszcze przez 10-15 minut. Przed podaniem na stół polać je ogrzaną śmietaną. Smacznego ; )