Sposób przygotowania:
Golonka pieczona z jabłkami
Oczyszczone i wygolone golonki moczymy w zimnej wodzie około godziny. Do garnka wlewamy wody na tyle, aby po włożeniu mięso było przykryte. Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy i warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje wrzucamy golonki i bardzo wolno gotujemy około 2 - 2,5 godziny. Wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć. W dużym naczyniu z pokrywką łączymy składniki na marynatę.
Zimne golonki nacinamy nożem tworząc kratkę. Układamy w naczyniu z marynatą i dokładnie polewamy. Odstawiamy w chłodne miejsce ( najlepiej na noc) pamiętając aby kilka razy je obrócić. Wkładamy na ruszt do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż się ładnie zarumieni., co jakiś czas polewając powstałym sosem lub częścią marynaty.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, kąpiemy w pozostałej marynacie. Wkładamy na 10 min do piekarnika aby się upiekły. Podajemy po lekkim ostygnięciu.
Zimne golonki nacinamy nożem tworząc kratkę. Układamy w naczyniu z marynatą i dokładnie polewamy. Odstawiamy w chłodne miejsce ( najlepiej na noc) pamiętając aby kilka razy je obrócić. Wkładamy na ruszt do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż się ładnie zarumieni., co jakiś czas polewając powstałym sosem lub częścią marynaty.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, kąpiemy w pozostałej marynacie. Wkładamy na 10 min do piekarnika aby się upiekły. Podajemy po lekkim ostygnięciu.
2milutka
Ela Dz
Dla mojego też, powiedział żebym jabłka sama sobie zjadła odda mi z radością. :D
zbysiowa
Mój by z jabłkami całą spałaszował;)
edytaha
Dla mojego nie, bo on tylko chudziutkie mięsko lubi, ale ja bardzo chętnie :)