Sposób przygotowania:
Podchmielona golonka z marchewką
Umyć i oczyścić golonki .Ułożyć w garnku z 1 marchewką , selerem , cebulą , obranymi ząbkami czosnku , listkami maggi , listkami laurowymi , zielem angielskim i 1 płaską łyżeczką soli . Zalać wodą tak by golonka była dobrze przykryta ( ok. 1,5 litra ) .
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .Wyjąć . Wywar przecedzić i użyć na zupę ( np. barszcz ukraiński )
Przygotować pastę przyprawową z 2 łyżek oleju , miodu konfitury z czarnej porzeczki , Ginu , 1 łyżeczki soli , pieprzu , papryki .
Golonkę nasmarować przyprawami . Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć lekko z marynaty .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Polać resztą obtartej marynaty .Lekko zamieszać marchew i ziemniaki by się pokryły marynatą . Na wierzch położyć rozmaryn z marynaty.
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).
Gotować na małym gazie 1,5 godziny .Wyjąć . Wywar przecedzić i użyć na zupę ( np. barszcz ukraiński )
Przygotować pastę przyprawową z 2 łyżek oleju , miodu konfitury z czarnej porzeczki , Ginu , 1 łyżeczki soli , pieprzu , papryki .
Golonkę nasmarować przyprawami . Obłożyć kawałkami rozmarynu i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć lekko z marynaty .
W naczyniu żaroodpornym ułożyć golonkę , a obok pokrojoną w kawałki marchew - ja dołożyłam jeszcze ziemniaki bo na 2 osoby sie zmieściły . Polać resztą obtartej marynaty .Lekko zamieszać marchew i ziemniaki by się pokryły marynatą . Na wierzch położyć rozmaryn z marynaty.
Wstawić dokładnie przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę , aż będzie złocista ( sprawdzić czy jest na tyle miękka , że mięso odchodzić od kości - ma się rozpływać w ustach ).
msewka