Sposób przygotowania:
Goloneczki żurawinowe z Garnka rzym.
Zrobić marynatę z konfitury żurawinowej , 2 łyżek oleju , sosu sojowego , majeranku, pieprzu .Natrzeć golonki. Ułożyć w zamykanym pojemniku . Zalać resztą marynaty z zostawić przykryte w lodówce przez noc .
Moczyć Garnek rzymski przez 15 minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „ .Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5 godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką (
Moczyć Garnek rzymski przez 15 minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „ .Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5 godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką (
Sarenka
kinga
Babciagramolka
Kinga - oj mąż by chyba wolał trochę większą golonkę - te to takie bardziej symboliczne - tłuszczu na nich wcale nie było , a mięska symbolicznie - to raczej takie ,, damskie : golonki- ale jak by zrobic taką większa wg tego przepisu to by było co pojeść .
kinga
Myślę,ze własnie mój mąż byłby zadowolony z takiej goloneczki,bo tłustego gdyby było za dużo to i tak by odkroił:)
iwi69
msewka