malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Golonka na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Co prawda taka golonka zajmuje bardzo dużo czasu w przygotowaniu, ale jej smak i aromat jest tego wart, po prostu rozpływa się w ustach.

Golonka na kapuście

Składniki:

Golonka na kapuście

 

  • 1 duża golonka wieprzowa,
  • 3 pomidory,
  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 litra jasnego piwa,
  • 2 marchewki,
  • 3 cebule,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Golonka na kapuście
Golonkę nacieramy przeciśniętym czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 1 godzinę. Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy listki ziele, posiekane marchewki oraz 1 cebulę, wrzucamy też golonkę, wlewamy piwo i gotujemy przez 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Odlewamy 2 szklanki tego wywaru i wlewamy do rondla, wkładamy kapustę, solimy, pieprzymy, słodzimy, dusimy 30 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, pokrojone cebule, pomidory i golonkę, zapiekamy około 30 minut w piekarniku w temp. 170 stopni. Podajemy ziemniakami.