Sposób przygotowania:
Golonka podlaska
W dużym garnku zagotować 2L wody. Golonki umyć i oczyścić. Golonki włożyć do gotującej się wody, gotować 10minut. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać, opłukać. Zlać wodę, golonki opłukać pod bieżącą wodą. Do garnka włożyć golonkę, marchewki, pietruszki i cebulę. Zalać wodą tak aby przykrywała zawartość garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i jałowca. Zagotować, gotować 2godziny pod przykryciem na małym ogniu. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Olej, miód, mąkę i jałowcówkę wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć w nim golonki. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, obłożyć nimi golonki. Mięso posmarować sosem za pomocą pędzla. Wstawić do piekarnika i piec 1godzinę, podlewając sosem.