zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Golonka z pieczarkową pierzynką dla damy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

A dla damy dzisiaj mamy goloneczkę z pieczarkami. Nawet dama najpiękniejsza musi zjeść dobrego mięsa.

Golonka z pieczarkową pierzynką dla damy

Składniki:

Golonka z pieczarkową pierzynką dla damy

 

  • 2 golonki tylne
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku ( ziołowych )
  • 4 łyżki mąki
  • oliwa

 

 

Sposób przygotowania:

Golonka z pieczarkową pierzynką dla damy
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą dodać soli i ugotować prawie do miękkości.
Wyjąć golonki i przestudzić.
Mąkę, paprykę, pieprz i ziarenka smaku wymieszać i obtoczyć golonki. Podsmażyć na oliwie. Podsmażone golonki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować skórę miodem zmieszanym z sosem sojowym.
Pieczarki oczyścić, pokroić na pół. Jeśli są duże przekroić na 4 części. Cebulę pokroić w półplasterki.
Wokół golonek ułożyć na przemian pieczarki z cebulą, lekko skropić sosem sojowym, podlać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 150 stopni.