Sposób przygotowania:
Bigos na golonce
Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki. Kapustę kiszoną zalać wodą tak by ją zakryła i gotować ok. 1 godziny . Odcedzić (nie za mocno ). Golonkę i boczek natrzeć majerankiem , papryką , solą i pieprzem ( na golonce ponacinać skórę ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać 3 łyżki wody .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 1 godzinę odkąd się ustali temperatura .Wyjąć - usunąć kość z golonki , pokroić drobno - a skórę i tłuszcz z golonki rozetrzeć nożem na desce na miazgę . Cebule pokroić drobno i usmażyć na 3 łyżkach oleju . Kapustę włoską pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać obie kapusty zpokrojonym mięsem, kiełbasą i tłuszczem od pieczenia .Włożyć grzyby , listki maggi i wlać wywar z gotowania grzybów, cebulę i resztę oleju . Dusić 1,5 godziny na małym gazie ( gdyby było trzeba to dolać trochę wody )..Dołożyć koncentrat . Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukremPodałam przepis tak jak robiło by się go od początku . Ja z reguły mam zamrożoną porcję kapusty kiszonej z grzybami , pieczone mięso ( różne rodzaje ) . Muszę więc tylko obgotować kapustę włoską i potem wszystko wymieszać .Duszę jeszcze ok. 45 minut - doprawiam i już .Warto pomyśleć o takich porcyjkach półproduktów w zamrażarce .
Agunia