Sposób przygotowania:
Golonki zapiekane wg Buni :
Golonki , oczyszczone warzywa, liście laurowe , ziele angielskie ,przyprawa warzywna do zup - zalać wodą i gotować 1,5 godziny . Wyjąć mięso .Z oleju, miodu, ketchupu śliwkowego ( lub zamiennika ), przyprawy do wieprzowiny - zrobić pastę i natrzeć nią golonki. Włożyć do rękawa do pieczenia ( lub szkiełka żaroodpornego ).Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C i piec 1 godzinę .
Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak pieczone golonki są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.
Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na golonkę to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .
Ja razem z mięsem wkładam ziemniaczki natarte ta samą marynatą co mięso.
Tak pieczone golonki są mięciutkie a przy okazji mam wywar na zupę.
Podpowiadam , ze można ułatwić sobie pracę i robić na raty. Tzn. obgotować golonki i po ostudzeniu natrzeć marynatą i zamrozić - a jak mamy ochotę na golonkę to tylko wyciągamy i wrzucamy do pieczenia .Połowa roboty .
elzbieta8960
Śliweczka
Henia