Góralska kwaśnica na żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Za prawdziwy przysmak podhalański uchodzi kwaśnica, na którą przepis umieściłam na tej stronie. Dobra kwaśnica to kwaśnica na żeberkach.

Góralska kwaśnica na żeberkach

Składniki:

Góralska kwaśnica na żeberkach

 

Sposób przygotowania:

Góralska kwaśnica na żeberkach
Żeberka, boczek, włoszczyznę oraz kapustę zalewamy 2 l wody. Dodajemy zile angielskie oraz liście laurowe i gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Włoszczyznę usuwamy, a mięso i boczek dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie wkładamy do zupy. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją dwiema łyżkami wywaru i wlewamy do garnka. Kwaśnicę doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami. Smacznego !