Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Góralski przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Góralski przysmak. Ciasto: do rondla wrzucamy margarynę z miodem i rozpuszczamy.

Góralski przekładaniec

Składniki:

Góralski przekładaniec

 

 

  • Masa:
  • 0,5 szklaka kaszy manny
  • 0,5 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat arakowy:
  • 1 łyżka kakao
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Góralski przekładaniec
1. Ciasto: do rondla wrzucamy margarynę z miodem i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i mieszamy z sodą. Miedzy czasie ubijamy na parze białka z cukrem i dodajemy do naszego rondla. Zagniatamy całość na ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na cienko. Pieczemy kolejno po ok 10 min.



2. Masa: Gotujemy kaszę, studzimy. Masło trzemy z cukrem, powoli dodajemy kaszę, kakao i aromat. Upieczone warstwy ciasta przekładamy masą i powidłami ze śliwek (na przemian). Smacznego.