makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Gotowana wątróbka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gotowane zraziki z wątroby

Gotowana wątróbka

Składniki:

Gotowana wątróbka

 

  • 60 dag wątroby wieprzowej
  • 20 dag czerstwej bułki
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka posypanej natki pietruszki
  • 1/4 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Gotowana wątróbka
Zalać bułkę mlekiem na pół godziny. Opłukać i osuszyć wątrobę. Posiekać. Obrać i posiekać 1,5 cebuli. Mięso wymieszać na gęstą masę z cebulą, natką pietruszki, mąką i jajkami. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i majerankiem. Dłonie zwilżyć w wodzie. Ukształtować podłużne zraziki. Delikatnie wkładać je do wrzącej, osolonej wody. Gotować 10 minut. Pozostałe pół cebuli obrać i posiekać oraz zeszklić na maśle. Wymieszać ze zrazikami, które wyjmować z wody łyżką cedzakową.