2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Gratin ziemniaczane z cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne pożywne i nie drogie zapiekanki z ziemniakami i warzywami mają same zalety...

Gratin ziemniaczane z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gratin ziemniaczane z cukinią

 

  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 12%
  • 70 g sera ementaler
  • szczypta czubrycy czerwonej
  • szczypta czubrycy zielonej
  • sól morska do smaku
  • kilka gałązek świeżego majeranku

 

Sposób przygotowania:

Gratin ziemniaczane z cukinią
Ziemniaki oskrobać z cieniutkiej skórki umyć zalać wodą i gotować w osolonej wodzie 30 minut.Odcedzić przelać zimną wodą i pokroić na plastry.Do tej zapiekanki najlepsze będą zwarte ziemniaki sałatkowe które nie rozpadną sie podczas gotowania.



Cukinię i pomidory umyć pokroić na plastry cienkie .Cebulę obraną w krążki papryczkę chili również (mozna obrać z nasionek aby zapiekanka nie była aż tak ostra) Piekarnik rozgrzać do 200*



Formę do tarty ja miałam o śr 27 cm natłuścić masełkiem i ułożyc warzywa na przemian tak aby zachodziły na siebie.Oprószyć po wierzchu lekko solą do smaku i ułożyć papryczkę chilli.

Następnie roztrzepujemy w misce jaja dodajemy śmietankę oraz przyprawy sól i czubrycę i miksujemy wszystko razem aby powstał sos.

Zalewamy sosem warzywa posypujemy startym serem żółtym. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekamy 15-20 min aż ser się rozpuści.



Przed podaniem posyp zapiekankę listkami świeżego majeranku. Smacznego:)
Gratin ziemniaczane z cukinią
myjemy warzywa kroimy na plasterki jak w przepisie
Gratin ziemniaczane z cukinią
ugotowane ziemniaki i warzywa układamy w natłuszczonej formie
Gratin ziemniaczane z cukinią
na koniec opruszyc lekko solą i ułożyć papryczkę chilli
Gratin ziemniaczane z cukinią
zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy startym serem