Sposób przygotowania:
Gratin ziemniaczane z cukinią
Ziemniaki oskrobać z cieniutkiej skórki umyć zalać wodą i gotować w osolonej wodzie 30 minut.Odcedzić przelać zimną wodą i pokroić na plastry.Do tej zapiekanki najlepsze będą zwarte ziemniaki sałatkowe które nie rozpadną sie podczas gotowania.
Cukinię i pomidory umyć pokroić na plastry cienkie .Cebulę obraną w krążki papryczkę chili również (mozna obrać z nasionek aby zapiekanka nie była aż tak ostra) Piekarnik rozgrzać do 200*
Formę do tarty ja miałam o śr 27 cm natłuścić masełkiem i ułożyc warzywa na przemian tak aby zachodziły na siebie.Oprószyć po wierzchu lekko solą do smaku i ułożyć papryczkę chilli.
Następnie roztrzepujemy w misce jaja dodajemy śmietankę oraz przyprawy sól i czubrycę i miksujemy wszystko razem aby powstał sos.
Zalewamy sosem warzywa posypujemy startym serem żółtym. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekamy 15-20 min aż ser się rozpuści.
Przed podaniem posyp zapiekankę listkami świeżego majeranku. Smacznego:)
Cukinię i pomidory umyć pokroić na plastry cienkie .Cebulę obraną w krążki papryczkę chili również (mozna obrać z nasionek aby zapiekanka nie była aż tak ostra) Piekarnik rozgrzać do 200*
Formę do tarty ja miałam o śr 27 cm natłuścić masełkiem i ułożyc warzywa na przemian tak aby zachodziły na siebie.Oprószyć po wierzchu lekko solą do smaku i ułożyć papryczkę chilli.
Następnie roztrzepujemy w misce jaja dodajemy śmietankę oraz przyprawy sól i czubrycę i miksujemy wszystko razem aby powstał sos.
Zalewamy sosem warzywa posypujemy startym serem żółtym. Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i zapiekamy 15-20 min aż ser się rozpuści.
Przed podaniem posyp zapiekankę listkami świeżego majeranku. Smacznego:)
monikaT83
2milutka
to prawda:)