Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Grecka pieczeń

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grecka pieczeń - przepis na 4 porcje.

Grecka pieczeń

Składniki:

Grecka pieczeń

 

  • 1/2kg Schabu karkowego z kością
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2l. rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 75dkg ziemniaków
  • słoiczek oliwek
  • 2 cytryny
  • 2 papryczki chilli
  • tymianek, rozmaryn

 

Sposób przygotowania:

Grecka pieczeń
Mięso ponacinaj z wierzchu w odstępach 2,5cm. Oprósz solą, pieprzem. Obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Mięso przełóż do brytfanki podlanej rosołem, a potem winem. Wstaw na 1godzinę i 45minut do piekarnika w temp. 175stopni.
W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój na małe cząstki, osącz oliwki. Cytryny oraz chilli pokrój w plastry. Po 45minutach duszenia włóż do brytfanny ziemniaki, plasterki czosnku, oliwki, chilli oraz zioła, oprósz solą i pieprzem.

Na 15minut przed końcem pieczenia w nacięcia w mięsie włóż plastry cytryny. Gotową pieczeń podawaj z duszonymi ziemniakami.

Smacznego!