kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Grecka plaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie oszukujmy się-najlepszą plakę zjemy w Grecji ale...ta też jest niczego sobie :)

Grecka plaka

Składniki:

Grecka plaka

 

  • 2 szklanki ryżu
  • 10 dkg kiełbasy wieprzowej
  • 10dkg groszku konserwowego
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 2 kostki rosołowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyzka natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej bazylii

Sposób przygotowania:

Grecka plaka
Siekamy drobno cebule i czosnek a potem zeszklamy je na małej ilości masła.Kroimy pieczarki na paski a kiełbasę na plasterki, smażymy je razem około 10 minut.Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i zalewamy tym kiełbasę.Wsypujemy ryż i gotujemy dopóki cała woda nie wsiąknie.Wtedy dodajemy rodzynki, posiekana paprykę,koncentrat pomidorowy i groszek.Dodajemy cebulę i czosnek.Dolewamy drugą szklankę z ostatnia kostka rosołową i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu.Potrawę ozdabiamy bazylią i pietruszką.Smacznego!

Tagi:

ryż kielbasa