Malgosia*Ieper

Malgosia*Ieper

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Grecki Karp na Zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rybka z warzywami na zimno - można przygotować dużo wcześniej

Grecki Karp na Zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grecki Karp na Zimno

 

  • 3\4 kg filetów z karpia ( może to być również inna ryba)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 150 g pieczarek
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ok. szklanki wody

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grecki Karp na Zimno
Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni (z olejem, oczywiście) podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucić pokrojone drobno pieczarki, następnie dołożyć starte marchewki i pietruszki, przyprawic solą i pieprzem. Chwilę smażyć, potem podlać wodą ( nie zalewac warzyw, tylko tyle wody, aby się "dusiły"), wrzucić kostkę rosołową i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć (jeśli były odmrażane, najpierw porządnie osuszyć). Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor. Połowę usmażonych ryb ułożyć w półmisku, przykryć połową duszonych warzyw, znów ryba i znów warzywa. Na koniec posypać posiekaną zieloną pietruszką. Potrawę wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Grecki Karp na Zimno
najpierw dusimy i przyprawiamy warzywka
Grecki Karp na Zimno
potem przyprawiamy, panierujemy i smazymy rybke
Grecki Karp na Zimno
nastepnie tworzymy piekne warstwy: ryba- warzywa