Sposób przygotowania:
Grecki Karp na Zimno
Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni (z olejem, oczywiście) podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucić pokrojone drobno pieczarki, następnie dołożyć starte marchewki i pietruszki, przyprawic solą i pieprzem. Chwilę smażyć, potem podlać wodą ( nie zalewac warzyw, tylko tyle wody, aby się "dusiły"), wrzucić kostkę rosołową i dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć (jeśli były odmrażane, najpierw porządnie osuszyć). Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na ciemnozłoty kolor. Połowę usmażonych ryb ułożyć w półmisku, przykryć połową duszonych warzyw, znów ryba i znów warzywa. Na koniec posypać posiekaną zieloną pietruszką. Potrawę wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!