luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Greckie klopsiki - keftedes

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

prawie jak nasze zraziki .. ale prawie to nie to samo :)

Greckie klopsiki - keftedes

Składniki:

Greckie klopsiki - keftedes

 

  • 4 porcje.

 

 

  • 450 g chudej dobrze zmielonej jagnięciny
  • 1 średnia cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 25 g świeżych okruchów z białego lub razowego chleba
  • 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej zielonej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 rozmącone jajko
  • oliwa z oliwek, do smarowania

Sposób przygotowania:

Greckie klopsiki - keftedes
Mieloną jagnięcine włozyć do miseczki, cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięssa wraz z czosnkiem, okruchami, miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki. Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w robocie kuchennym. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików. Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę do grilla oraz klopsiki. Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku :))