Sposób przygotowania:
Greckie klopsiki - keftedes
Mieloną jagnięcine włozyć do miseczki, cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięssa wraz z czosnkiem, okruchami, miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki. Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w robocie kuchennym. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików. Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę do grilla oraz klopsiki. Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku :))