BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Grillowane kawałki karkówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne kawałki karkówki z ziołowej marynaty, z grilla. Mięsko kruche rozpływa się w ustach a za razem bardzo smaczne.

Grillowane kawałki karkówki

Składniki:

Grillowane kawałki karkówki

 

  • kawałki karkówki około 1 kg,
  • Marynata;
  • oliwa 1/2 szkl,
  • ząbki czosnku 4 -5 szt,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • papryka mielona ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki,
  • kolendra 1/2 łyżeczki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cebula 1 szt,

Sposób przygotowania:

Grillowane kawałki karkówki
Mięso czyli karkówkę,opłukać pokroić w plastry , oprószyć lekko solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut.

Marynata;

Czosnek przecisnąć przez praskę.

Do słoiczka dodać oliwę, czosnek i wszystkie przyprawy , zakręcić.

Dokładnie wymieszać potrząsając słoikiem.

Marynatą polać mięso , wymieszać i zostawić na 3 - 4 godziny w chłodnym miejscu.

Po tym czasie mięso wykładać na ruszt, i grillować z obu stron do miękkości mięsa.

Pod koniec grillowania mięso obłożyć pokrojoną w półksiężyce cebulą.

Tagi:

grill mięso