kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Grillowane żeberka w miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa.

Grillowane żeberka w miodzie

Składniki:

Grillowane żeberka w miodzie

podstawowe

 

  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, kmin rzymski, cukier, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Grillowane żeberka w miodzie
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.

Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.

Następnego dnia żeberka grillujemy na aluminiowej tacce na złoto.

Porada:

Jeśli nie chcemy zbyt długo czekać na grillowanie mięsa możemy je wcześniej podpiec w rękawie do pieczenia lub przykrytym naczyniu żaroodpornym razem z marynatą przez około 40 minut w 180 stopniach C.