lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Żeberka w czterech smakach z puree z batatów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żeberka w czterech smakach z puree z batatów smażone w bardzo aromatycznej zaprawie, idealne również na grilla

Żeberka w czterech smakach z puree z batatów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka w czterech smakach z puree z batatów

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w czterech smakach z puree z batatów
Piekarnik rozgrzać do 190 C.

Żeberka umyć, ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Cebulę z czosnkiem i polową imbiru obrać pokroić w półplasterki i wyłożyć na żeberka. Obsypać solą i pieprzem a następnie zalać wszystko cydrem. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.

Przygotować zaprawę do mięsa. Pozostały imbir obrać i wraz z papryką posiekać na drobniutką kostkę. Włożyć do miseczki i dodać ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz pół łyżeczki kminu rzymskiego, kardamonu i cynamonu i koncentrat. Wymieszać by składniki dobrze się połączyły.

Bataty obrać pokroić na kawałki i gotować na parze do miękkości. Żeberka po wyjęciu z piekarnika przestudzić i 10 minut przed smażeniem przesmarować z każdej strony wcześniej przygotowaną zaprawą. Żeberka smażyć na grillu lub patelni grillowej i w trakcie smażenia smarować zaprawą. Smażyć do uzyskania ciemno przypieczonego mięsa.

Sos z cydru w którym gotowały się żeberka, zredukować o połowę i dodać 2 łyżki masła i trochę cynamonu. Wymieszać i sos gotowy.

Bataty przełożyć do garnka i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę masła i odrobinę cynamonu. Wymieszać. Podgrzać w razie potrzeby.

Usmażone żeberka wyłożyć na talerz z batatami z sosem cydrowym.
Żeberka w czterech smakach z puree z batatów
Cebulę z czosnkiem i polową imbiru obrać pokroić w półplasterki i wyłożyć na żeberka