Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon grillowy rozpoczęty a jak grill to obowiązkowo ziemniaki z masłem. Tym razem zwykłe masło zastąpiłam smakowym ze świeżymi ziołami, cebulą i serem. Wyszło bardzo smaczne połączenie.

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

Składniki:

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

 

 

  • Masło cebulowo-ziołowe:
  • 100 g. masła śmietankowego 82%
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka tartego sera żółtego
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta soli

Sposób przygotowania:

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

ETAP 1:

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

Masło cebulowo - ziołowe: Obraną cebulę kroimy w małą kostkę, mieszamy z masłem, serem żółtym, śmietaną i ziołami.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Masło miksujemy blenderem na gładko.

ETAP 2:

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w osolonym wrzątku 10 min, odcedzamy, osuszamy.

W każdym ziemniaku robimy nacięcie na krzyż.

W nacięcie wciskamy masło cebulowo-ziołowe.

ETAP 3:

Grillowane ziemniaki z masłem cebulowo-ziołowym

Każdego ziemniaka zawijamy oddzielnie w folię aluminiową.

Grillujemy 30-40 min. w połowie grillowania przekręcamy ziemniaki na drugą stronę.