Sposób przygotowania:
Grillowany obiad z sosem jogurtowym
Mięso umyłam, osuszyłam i włożyłam do miski. Dodałam tymianek, chili, sól i pieprz oraz kilka łyżek oleju – dokładnie natarłam mięso przyprawami i odstawiłam na pół godziny. Cukinie pokroiłam w plastry, a cebule w ósemki, pieczarki oczyściłam. Ziemniaki umyłam, nakłułam widelcem i upiekłam w mikrofalówce. Piersi wyjęłam z marynaty i grillowałam na patelni po ok. 10 minut z każdej strony. W czasie grillowania mięsa do marynaty włożyłam cukinie, cebule i czosnek (w łupinach). Po usmażeniu mięso zawinęłam w folię aluminiową i odłożyłam, aby "odpoczęło". Na patelnię grillową wrzuciłam warzywa z czosnkiem w łupinach oraz grzyby. Ziemniaki przekroiłam wzdłuż i posmarowałam resztką marynaty. Po podpieczeniu warzyw, na patelni ułożyłam połówki ziemniaków i grillowałam je "chwilę"- do utworzenia charakterystycznych paseczków. Jogurt nałożyłam do miseczki, dodałam lekko zgrillowany, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię, sól i pieprz. Następnie dodałam do sosu 2-3 łyżki oliwy i wymieszałam. Mięso pokroiłam w plastry i podałam z grillowanymi warzywami i grzybami oraz aromatycznym sosem.