Sposób przygotowania:
Grünkohl-czyli jarmuz
Cebule obrac pokroic w kostke i usmazyc na smalcu. Dodac zamrozony jarmuz i na bardzo malym ogniu go odmrazac. Wedzona karkowke ugotowac na miekko w niewielkiej ilosci wody z dodatkiej lisci laurowych i ziela angielskiego. Rozmrozony jarmuz przykryc pokrywka i gotowac na malym ogniu ok.60 min. Po tym czasie dodac pokrojone w plasterki kabanosy i obrane i pokrojone w wieksza kostke ziemniaki. Gotowac ok. 30 min. az ziemniaki beda miekkie. Mieso z karkowki pokroic na kawalki i dodac do jarmuzu, doprawic bulionem w proszku, vegeta, maggi i pieprzem. Przez caly czas gotowania jarmuzu dolewalam po trochu wywaru w ktorych gotowala sie karkowka.
Jojo
luna
Doro
Sarenka
luna
Swiezy jarmuz, ma liscie ciemnozielone i takie poskurczane o dl. ok.20-25 cm. Mrozony jest troche podobny do szpinaku.
Sarenka
Tak podobnie wyglada do szpinaku, przynajmniej na zdjeciu. Ciekawa jestem czy troche lepiej pachnie niz szpinak? ;)
luna
Sarenko, moj jarmuz byl mrozony,wiec najpierw bezzapachowy, a pozniej rozszedl sie tak zapach wedzonego miesa, ze trudno mi powiedziec jaki zapach ma jarmuz:)
eli_555
Pycha taka zupka,5
luna
Tak to prawda Eli, jarmuz tak jak i brukselka musi przemarznac. Grünkohl, to danie jednogarnkowe, o konsystencji podobnej do bigosu:)
msewka