Sposób przygotowania:
Groch z pieczarkami
Groch zalać wodą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu go zamieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać do tego mieloną paprykę, bazylię i curry, chwilkę smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Dodać do tego ugotowany groch. Wymieszać, wlać śmietanę, dodać trochę soli i pieprzu. Smażyć tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. Groch z pieczarkami zdjąć z ognia, dodać do niego masło. Mieszać powoli, aż masło się rozpuści. Podawać posypany posiekaną natką pietruszki.