Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Groch z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakuje z kromką świeżego chleba.

Groch z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Groch z pieczarkami

 

  • 1 szklanka łuskanego grochu
  • ok. 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 duże pieczarki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/4 kostki masła
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Groch z pieczarkami
Groch zalać wodą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu go zamieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać do tego mieloną paprykę, bazylię i curry, chwilkę smażyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Dodać do tego ugotowany groch. Wymieszać, wlać śmietanę, dodać trochę soli i pieprzu. Smażyć tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. Groch z pieczarkami zdjąć z ognia, dodać do niego masło. Mieszać powoli, aż masło się rozpuści. Podawać posypany posiekaną natką pietruszki.
Groch z pieczarkami
Zeszklona cebula z czosnkiem z dodatkiem przypraw.
Groch z pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do cebuli z czosnkiem i przyprawami.
Groch z pieczarkami
Ugotowany do miękkości groch dodany do pieczarek.
Groch z pieczarkami
Śmietana kremówka wlana do grochu z pieczarkami.

Tagi:

groch