Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Grochowa krem Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupka.

Grochowa krem Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochowa krem Edzi

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa z indyka
  • 1 pętko kiełbasy cienkiej (taka jaką lubimy)
  • 20 dkg grochu łuskanego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki korzeń
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kawałek pora ok 10 cm
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Grochowa krem Edzi
Skrzydełka i porcję rosołową zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, marchewkę w plasterki. Pietruszkę i seler oraz por zostawiamy w całości. Kiedy mięsko jest miękkie wyjmujemy z wywaru. Do powstałego rosołu wrzucamy ziemniaki, warzywa i groch. Gotujemy ok 20 min, po czym dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym oraz wrzucamy pokrojony drobno czosnek. Zostawiamy na ok 10 min, po tym czasie całość blenderujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na oliwę i szklimy. Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Mięsko z zupy obieramy i również dodajemy do cebuli. Przesmażamy z solą i pieprzem. Podajemy do kremu. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
Grochowa krem Edzi
Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy sól i liść laurowy gotujemy
Grochowa krem Edzi
Kiedy miękkie mięsko wyjmiemy z wywaru wrzucamy ziemniaki warzywa i groch
Grochowa krem Edzi
Na dziesięć minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek
Grochowa krem Edzi
Cebulę kiełbasę i mięso z zupy przesmażamy na oliwie