Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Grochówka na indyku i wędzonym boczku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa grochowa ugotowana na słodkim mięsie z indyka oraz wędzonym boczku. Gęsta i pożywna.

Grochówka na indyku i wędzonym boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka na indyku i wędzonym boczku

 

  • udziec indyka z kością - 700g,
  • boczek surowy, wędzony - 200g,
  • cebula - 2,
  • groch łuskany - 500g,
  • marchewka młodą - 3 sztuki,
  • korzeń pietruszki - 2,
  • korzeń selera - wielkosci pietruszki,
  • seler naciowy - 2 łodygi,
  • ziemniaki - 6 mniejszych,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • vegeta,
  • sól, pieprz,
  • kolendra mielona,
  • liść laurowy - 2 listki,

Sposób przygotowania:

Grochówka na indyku i wędzonym boczku
Aby przygotować grochówkę na indyku i wędzonym boczku należy:

Groch wielokrotnie przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do napęcznienia. Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Udziec umyć oraz naciąć głęboko w kilku miejscach. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmazyc na suchej patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, do lekkiego zrumienienia. Udziec wlozyc do garnka i zalać wodą z 2 łyżkami vegety i 1/2 łyżeczki soli. Zagotować i zebrać szum. Gotować przez 30 minut, dodać odsączony groch, gotować przez 20 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, sól, podsmażoną cebulę, boczek, marchewkę, pietruszkę, selery oraz ziemniaki. Gotować przez 20 minut - 30 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem dodać drobno posiekany czosnek, mielona kolendrę i doprawić do smaku.
Grochówka na indyku i wędzonym boczku
Etap 1
Grochówka na indyku i wędzonym boczku
Etap 2
Grochówka na indyku i wędzonym boczku
Etap 3
Grochówka na indyku i wędzonym boczku
Etap 4

Tagi:

groch indyk