Sposób przygotowania:
Grochówka na indyku i wędzonym boczku
Aby przygotować grochówkę na indyku i wędzonym boczku należy:
Groch wielokrotnie przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do napęcznienia. Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Udziec umyć oraz naciąć głęboko w kilku miejscach. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmazyc na suchej patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, do lekkiego zrumienienia. Udziec wlozyc do garnka i zalać wodą z 2 łyżkami vegety i 1/2 łyżeczki soli. Zagotować i zebrać szum. Gotować przez 30 minut, dodać odsączony groch, gotować przez 20 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, sól, podsmażoną cebulę, boczek, marchewkę, pietruszkę, selery oraz ziemniaki. Gotować przez 20 minut - 30 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem dodać drobno posiekany czosnek, mielona kolendrę i doprawić do smaku.
Groch wielokrotnie przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do napęcznienia. Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Udziec umyć oraz naciąć głęboko w kilku miejscach. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmazyc na suchej patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, do lekkiego zrumienienia. Udziec wlozyc do garnka i zalać wodą z 2 łyżkami vegety i 1/2 łyżeczki soli. Zagotować i zebrać szum. Gotować przez 30 minut, dodać odsączony groch, gotować przez 20 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, sól, podsmażoną cebulę, boczek, marchewkę, pietruszkę, selery oraz ziemniaki. Gotować przez 20 minut - 30 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem dodać drobno posiekany czosnek, mielona kolendrę i doprawić do smaku.
haniakson
Natala1210
msewka