Sposób przygotowania:
Grochówka prawie wojskowa
Boczek kroję w grubszą kostkę i razem ze skórą zalewam wodą ( 2,5 – 3 l) Groch przepłukuję pod bieżącą wodą i przekładam do garnka z boczkiem, dodaję przyprawy( liść laurowy, ziele ang, i pieprz w ziarenkach)plasterki czosnku i gotuję, nie solę na początku, boczek wędzony jest słony, doprawiam solą pod koniec.
Warzywa obieram, myję i koję w kostkę, ziemniaki większą. Dodaję do zupy w połowie gotowania , ( po 20 -25 minutach) i gotuję do miękkości.
Kiełbasę kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju i dodaję pod koniec do grochówki. Wtedy też doprawiam roztartym majerankiem , lubczykiem, solą i mielonym pieprzem.
Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe.
Warzywa obieram, myję i koję w kostkę, ziemniaki większą. Dodaję do zupy w połowie gotowania , ( po 20 -25 minutach) i gotuję do miękkości.
Kiełbasę kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju i dodaję pod koniec do grochówki. Wtedy też doprawiam roztartym majerankiem , lubczykiem, solą i mielonym pieprzem.
Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe.