eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Grochowo-dyniowa zupa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca jesienna zupa. Połączenie grochu i dyni okazało się strzałem w dziesiątkę.

Grochowo-dyniowa zupa Eli

Składniki:

Grochowo-dyniowa zupa Eli

Wywar

składniki zupy

  • 80 dkg suchego grochu łuskanego
  • 110 dkg dyni
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 8 dużych ziemniaków

dodatki

  • 2 garści majeranku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Grochowo-dyniowa zupa Eli

przygotowanie wywaru

Grochowo-dyniowa zupa Eli
Żeberka wędzone i świeże umyć i włożyć do dużego garnka.

Żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać czterema litrami wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i ugotować żeberka do miękkości.

przygotowanie dyni

Grochowo-dyniowa zupa Eli
Dynię obrać ze skóry i pestek. Miąższ pokroić w kostkę.

Dynię umyć, przekroić i pokroić na paski. Usunąć z dyni skórę, pestki i pokroić miąższ w kostkę.

przygotowanie dyni cd

Grochowo-dyniowa zupa Eli
Ugotowaną do miękkości pokrojoną dynię zmiksować.

Pokrojoną dynię włożyć do garnka zalać niewielką ilością wywaru i ugotować do miękkości. Miękką dynię zmiksować.

przygotowanie jarzyn

Grochowo-dyniowa zupa Eli
Obrane i umyte jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki i umyć. Jarzyny pokroić w kostkę.

przygotowanie ziemniaków

Grochowo-dyniowa zupa Eli
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w słupki.

Ziemniaki obrać z łupinek, umyć i pokroić w słupki jak na frytki.

przygotowanie mięsa

Grochowo-dyniowa zupa Eli
Ugotowane i pozbawione chrząstek i kości mięso pokroić w kostkę.

Miękkie żeberka wyjąć z wywaru i usunąć chrząstki i kości. Mięso pokroić w kostkę.

gotowanie zupy

Groch umyć, włożyć do wywaru i gotować aż będzie prawie miękki. Do zupy dodać jarzyny i gotować 5 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Do gotowej zupy dodać zmiksowaną dynię, pokrojone mięso,majeranek i zagotować. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!


Tagi:

groch