Sposób przygotowania:
Grochowo-dyniowa zupa Eliprzygotowanie wywaru
Żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać czterema litrami wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, posolić i ugotować żeberka do miękkości.
przygotowanie dyni
Dynię umyć, przekroić i pokroić na paski. Usunąć z dyni skórę, pestki i pokroić miąższ w kostkę.
przygotowanie dyni cd
Pokrojoną dynię włożyć do garnka zalać niewielką ilością wywaru i ugotować do miękkości. Miękką dynię zmiksować.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki i umyć. Jarzyny pokroić w kostkę.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać z łupinek, umyć i pokroić w słupki jak na frytki.
przygotowanie mięsa
Miękkie żeberka wyjąć z wywaru i usunąć chrząstki i kości. Mięso pokroić w kostkę.
gotowanie zupy
Groch umyć, włożyć do wywaru i gotować aż będzie prawie miękki. Do zupy dodać jarzyny i gotować 5 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Do gotowej zupy dodać zmiksowaną dynię, pokrojone mięso,majeranek i zagotować. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!