Sposób przygotowania:
gruszka w winie
Obrane gruszki ukłądamy w rondlu, dodać przyprawy, zalać czerwonym winem, posypać cukrem i nieobraną pokrojoną w talarki pomarańczą. Całość gotować pół godziny pod przykryciem.
Gruszki wyjmujemy przekładając na talerz, wino przecedzamy wlewając z powrotem do rondelka, doprowadzić do wrzenia gotując kwadrans bez przykrycia. Po 10 minutach dodać pół szklanki wody. Następnie dodajemy łyżkę śmietany a gdy sos będzie zbyt gęsty rozcieńczamy mlekiem. Po ostygnięciu polewamy gruszki sosem.
Gruszki wyjmujemy przekładając na talerz, wino przecedzamy wlewając z powrotem do rondelka, doprowadzić do wrzenia gotując kwadrans bez przykrycia. Po 10 minutach dodać pół szklanki wody. Następnie dodajemy łyżkę śmietany a gdy sos będzie zbyt gęsty rozcieńczamy mlekiem. Po ostygnięciu polewamy gruszki sosem.