ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Gruszki na pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

Gruszki na pikantnie

Składniki:

Gruszki na pikantnie

 

  • 8 jajek,
  • 45 dag cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • po 15 dag mąki ziemniaczanej i pszennej oraz masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki miodu,
  • 5 łyżek mleka,
  • 15 dag płatków migdałowych,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 200 ml białego wina,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 50 dag kremówki,
  • po 60 dag ciemnych i jasnych winogron

Sposób przygotowania:

Gruszki na pikantnie
1) Jajka z 20 dag cukru, cukrem waniliowymi skórką cytrynową ubijaj na parze 4 minuty na zimno. Wymieszaj z 2 rodzajami mąkii proszkiem do pieczenia. Rozsmaruj na blasze, piecz 35 minut w temp. 175st. C.

2) Masło stop z 15 dag cukru, miodem i mlekiem. Po 15 minutach pieczenia polej tym ciasto, posyp migdałami.

3) Ostudzony placek rozkrój poprzecznie. Żelatynę rozpuść w winie z sokiem z cytryny i resztą cukru. Wymieszaj z ubitą śmietaną. Spód ciasta przykryj połówkami winogron, kremem śmietanowym i drugim plackiem. Ochładzaj 1 godzinę.