Sposób przygotowania:
Gruszki na pikantnie
1) Jajka z 20 dag cukru, cukrem waniliowymi skórką cytrynową ubijaj na parze 4 minuty na zimno. Wymieszaj z 2 rodzajami mąkii proszkiem do pieczenia. Rozsmaruj na blasze, piecz 35 minut w temp. 175st. C.
2) Masło stop z 15 dag cukru, miodem i mlekiem. Po 15 minutach pieczenia polej tym ciasto, posyp migdałami.
3) Ostudzony placek rozkrój poprzecznie. Żelatynę rozpuść w winie z sokiem z cytryny i resztą cukru. Wymieszaj z ubitą śmietaną. Spód ciasta przykryj połówkami winogron, kremem śmietanowym i drugim plackiem. Ochładzaj 1 godzinę.
2) Masło stop z 15 dag cukru, miodem i mlekiem. Po 15 minutach pieczenia polej tym ciasto, posyp migdałami.
3) Ostudzony placek rozkrój poprzecznie. Żelatynę rozpuść w winie z sokiem z cytryny i resztą cukru. Wymieszaj z ubitą śmietaną. Spód ciasta przykryj połówkami winogron, kremem śmietanowym i drugim plackiem. Ochładzaj 1 godzinę.