czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Gruszki w kratkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i tanie ciasto. Zamiast gruszek można użyć np. brzoskwiń albo jabłek pokrojonych w plasterki.

Gruszki w kratkę Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki w kratkę

 

 

  • Krem:
  • 8 gruszek,
  • 3 pełne łyżki dżemu brzoskwiniowego,
  • 80 dag herbatników,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 6 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

Gruszki w kratkę
1. Ze składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godz do zamrażalnika. 2. Okrągłą formę do pieczenia (ja miałam z niskimi falowanymi brzegami o średnicy 27cm) natłuścić i wysypać mąką. 2/3 ciasta wyłożyć dno i boki formy. Posmarować dżemem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Z reszty ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Gruszki w kratkę
Ciasto smarujemy dżemem brzoskwiniowym .
Gruszki w kratkę
Na dżem układamy gruszki pokrojone w plasterki
Gruszki w kratkę
Z reszty ciasta układamy na wierzchu kratkę