misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Gruszkowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne ciasto francuskie połączone z kremem i gruszkami

Gruszkowiec

Składniki:

Gruszkowiec

 

  • 3 opakowania ciasta francuskiego świeżego(zwijanego w rulon)
  • 1,2 kg gruszek
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Laska cynamonu
  • 200 ml wody
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 120g cukru
  • 250g margaryny
  • Rum do smaku(najlepiej 80%)

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowiec
Ciasto rozwinąć, pokroić na prostokąty wielkości ciastka, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor wtemp.190 stopni. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki lub kostkę. Włożyć do garnka z cukrem i cukrem waniliowym i podlać wodą ok. 100ml; dodać laskę cynamonu, dusić aż gruszki staną się pół miękkie. Rozprowadzić w wodzie(100ml) budyń śmietankowy i wlać do gruszek, zagotować. Odstawić do ostygnięcia (powinny być na w pół wystudzone). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń( cukier dać do mleka)-wystudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo zimny budyń, do utartego kremu dodać do smaku rumu. Rozłożyć 1/3 ciastek na blaszce i na każde położyć masę gruszkową, nakryć ciastkiem. Na każde ciastko wyłożyć krem budyniowy(można to zrobić dekoratorem do tortów), na to nałożyć ciasto francuskie. Posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Tagi:

ciasto