msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gryczana z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zdrowe,smaczne,szybkie i niedrogie.Czy wymieniać dalej?

Gryczana z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gryczana z grzybami

 

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 30-50 dag grzybów leśnych np.podgrzybków czy maślaków
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gryczana z grzybami
Kaszę ugotować na miękko w osolonym wrzątku (ok.15 minut).Odcedzić. Grzyby oczyścić,pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju.Dodać pokrojone grzyby i smażyć razem ok.10 minut. Na oddzielnej patelni wysmażyć pokrojony w kosteczkę boczek wędzony,zmniejszyć gaz i dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.Smażyć razem do zrumienienia. Wymieszać kaszę z grzybami i wędlinami,wymieszać i podawać na gorąco.Udekorować natką pietruszki.
Gryczana z grzybami
Zeszklić cebulę,dodać pokrojone grzyby.Smażyć.