Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Gryczana zapiekanka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bezmięsny obiadek - całkiem szybki w przygotowaniu.

Gryczana zapiekanka z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczana zapiekanka z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczana zapiekanka z warzywami
W dwóch garnkach nastawiamy po litrze wody, którą lekko osalamy, kiedy woda zacznie wrzeć to do jednego garnka wkładamy woreczek kaszy gryczanej - gotujemy 15 minut, a do drugiego wkładamy podzielonego na różyczki kalafiora - po 4 minutach wyciągamy go łyżką cedzakową, a do tej samej wody wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - obogotwujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a paprykę kroimy w niewielkie kawałki - całość przesmażamy na niewielkiej ilosci oleju, po 4 minutach dodajemy kukurydzę i przyprawy. Do przesmażonych warzyw dodajemy kalafiora, ziemniaki oraz odcedzoną kaszę gryczaną, następnie wlewamy smietankę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Ścieramy na grubych oczkach żółty ser (ilość wedle uznania, ja dałam niewiele, aby było mniej kaloryczne), ser dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy - przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy przez 20 minut w temp. 180*. Podajemy na gorąco.
Gryczana zapiekanka z warzywami
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki..
Gryczana zapiekanka z warzywami
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a paprykę kroimy w niewielkie kawałki
Gryczana zapiekanka z warzywami
Do przesmażonych warzyw dodajemy kalafiora, ziemniaki
Gryczana zapiekanka z warzywami
ser dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy