Sposób przygotowania:
Gryczana zapiekanka z warzywami
W dwóch garnkach nastawiamy po litrze wody, którą lekko osalamy, kiedy woda zacznie wrzeć to do jednego garnka wkładamy woreczek kaszy gryczanej - gotujemy 15 minut, a do drugiego wkładamy podzielonego na różyczki kalafiora - po 4 minutach wyciągamy go łyżką cedzakową, a do tej samej wody wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - obogotwujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a paprykę kroimy w niewielkie kawałki - całość przesmażamy na niewielkiej ilosci oleju, po 4 minutach dodajemy kukurydzę i przyprawy. Do przesmażonych warzyw dodajemy kalafiora, ziemniaki oraz odcedzoną kaszę gryczaną, następnie wlewamy smietankę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Ścieramy na grubych oczkach żółty ser (ilość wedle uznania, ja dałam niewiele, aby było mniej kaloryczne), ser dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy - przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy przez 20 minut w temp. 180*. Podajemy na gorąco.