Sposób przygotowania:
Gryczane knedle
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w kostkę i oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Następnie smażymy je do miękkości na oleju. Gotowe zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy. Przestudzone mielimy lub dokładnie miksujemy. Do rozdrobnionego dodajemy pokrojone w kostkę śliwki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Masa dzięki temu że filet był smażony jest wilgotna i łatwo się formuje. Będzie ona stanowić nadzienie knedli. Gdy mamy nadzienie przystępujemy do wykonania ciasta: Zaczynamy od przygotowania mąki gryczanej. W tym celu kasze gryczaną mielimy (np. w młynku do kawy czy malakserze itp.). Na stolnice wysypujemy przygotowaną mąkę, dodajemy do niej ziemniaki, jajko oraz szczyptę soli. Energicznie i krótko zagniatamy ciasto. Z tak przygotowanego formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Gotowy dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster rozpłaszczamy w dłoniach. Na tak przygotowanych kołach układamy nadzienie. Brzegi ciasta zawijamy ku górze i dokładnie je zlepiamy. Formujemy knedle. Tak przygotowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe delikatnie przelewamy wodą, porcjujemy na talerze. Knedle podajemy okraszane pokrojonym w kostkę i przytopionym boczkiem.